6 januari 2013

Malte 15 månader

Det var visst jättelänge sen jag skrev om Maltes utveckling här, som jag förut skrev varje månad. Han har hunnit bli hela 15 månader nu och inskolningen på förskolan börjar imorgon!

Vikt och längd: På 1-årskontrollen låg vikten på 10,2 kg och längden på 79 cm.

Pratar: Mycket och svårtytt babbel. Ordförådet börjar så smått växa fram. De ord/fraser som används mest är:

Titta där da
Titta på den da
Titti (=Titt ut)
Tack
Hej
Oj

Han kan även säga mamma, pappa, ljus, bebis, groda och härma ett gäng djurläten. Dock är det inte alltid djuren paras ihop med rätt läte, det är inte så noga.

Rör sig: Går, springer, klättrar numera med "säkra steg". Är inte stilla långa stunder. Utomhus med tjock overall och vinterpjuck är det däremot inte lika lätt. Väldigt irriterande tycker Malte.

Lek och skoj: Plocka i och plocka ur. Plocka i och plocka ur. Plocka i och plocka ur. Det roligaste som finns! Rita och måla är också okej. Efter en liten stund övergår målandet dock till att plocka i och plocka ur pennorna i fodralet. Såklart.

Blir arg/ledsen av: Allt som oftast när han inte får som han vill, helt enkelt. Temperamentet och viljan växer i rasande fart. Snart säger vi välkommen tvåårstrots...

Äter: Samma mat som övriga familjen. Välling är dagens bästa, både på morgonen och kvällen. Falukorv och risgrynsgröt är också väldigt smarrigt.

Tänder: 8 stycken finns nu på plats. Malte har legat lågt med tandsprickningen ett tag men nu är det visst på gång igen. Inte mindre än 4 hörntänder är på väg upp. Bara en har brutit igenom, de andra visar sig bara genom ett illsket rött, hårt och svullet tandkött. INTE kul tycker gossen.

Snutte: Snuttefilten är fortfarande det som gäller. Ingen napp, inget gosedjur.

Sover: Hela nätterna i sitt rum. Oftast. Nu senaste veckorna har det blivit lite välling nån gång vid 4-rycket. Först var det hostigt värre och nu är det tänderna som spökar. Inatt sov han dock 19-07 igen, hoppas det håller i sig!

Skrutten gillar att dansa också. Här med stor inlevelse i rörelserna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar